Škôlka by sa mohla presťahovať do priestorov kultúrneho strediska

02.04.2011 Prešov

Prešov 2. apríla (TASR) – Obyvatelia prešovskej mestskej časti Nižná Šebastová veria, že mesto v priebehu tohto roka vyrieši problémy s presťahovaním materskej školy (MŠ), ktorá už niekoľko rokov sídli v prenajatých priestoroch. Tie patria rímskokatolíckej farnosti, sú priestorovo nedostačujúce a okrem toho v júni 2011 sa končí aj nájomná zmluva.
Občania v novembri minulého roka odovzdali radnici aj petíciu s vyše 800 podpismi, aby sa prijali opatrenia pre zachovanie MŠ v tejto lokalite.
V posledných mesiacoch sa diskutovalo predovšetkým o dvoch najprijateľnejších alternatívach, pričom do úvahy prichádzala prestavba dvoch objektov vo vlastníctve mesta. Išlo o bytovku na Slánskej ulici a budovu mestského kultúrneho strediska.
Návrhy boli predmetom materiálu, ktorým sa v stredu (30.3.) zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo (MsZ). Poslanci napokon schválili zámer prestavby priestorov mestského kultúrneho strediska na Haburskej ulici, stanovili však niekoľko podmienok. Jednou z nich bolo, aby sa po aktualizácii projektovej dokumentácie z roku 2004 materiál opätovne prerokoval v MsZ.
Poslanec Michal Kaliňák (Smer-SD) konštatoval, že zastupiteľstvo sa tým musí zaoberať znovu, pretože je potrebné hovoriť predovšetkým o výdavkoch. \"Najskôr musíme vedieť, ako hlboko môžeme ísť do mestského rozpočtu, až následne budeme uvažovať o tom, či táto materská škola dostane zelenú, alebo nie,\" dodal Kaliňák.
Podľa poslanca Martina Lipku (nezávislý) je teraz potrebné obnoviť dokumentáciu, vyčleniť zdroje a začať znovu stavebné konanie. Zároveň dodal, že správca farnosti je v prípade posunu veci dopredu ochotný uvažovať o krátkodobom predĺžení nájmu.
\"Máme prísľub, že keď dôjde v priebehu tohto roka ku konkrétnej realizáciu a nebude to len o slovách, tak prejavil ochotu a ústretovosť, že sa predĺži tento nájom na tú dobu nevyhnutnú pre dokončenie nových priestorov, teda výhľadovo do decembra, januára,\" dodal Lipka.
Obyvatelia Nižnej Šebastovej, ktorí sa zúčastnili na rokovaní MsZ, prijali hlasovanie pozitívne, napriek tomu, že definitívne vec nerieši. Od septembra by malo navštevovať MŠ 36 detí. Rodičia tvrdia, že záujem o škôlku v mestskej časti s asi 3000 obyvateľmi je oveľa vyšší.
\"Veríme, že to rozhodovanie poslancov nezostane len pri návrhu, že to bude mať ďalšie pokračovanie, teda až do samotnej realizácie rekonštrukcie a presťahovania,\" povedala obyvateľka Nižnej Šebastovej Juliana Mikolajová.
 

Vyberte región